Wat is Lepra?
Lepra, ook wel melaatsheid, ontwikkelt traag en tast het oppervlakkige zenuwstelsel aan. De veroorzakers zijn de bacteriën mycobaterium leprae en M. lepromatosis.
Kijk het animatiefilmpje over Arshad die Lepra krijgt om te ontdekken wat lepra is, of lees hieronder verder.
Hoe krijg je lepra
Je kan lepra krijgen door in contact te komen met een onbehandelde leprapatiënt. De bacterie wordt waarschijnlijk door de lucht verspreid. Mensen met een goed afweersysteem lopen weinig risico.
Waar komt lepra voor
Lepra komt vooral voor in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Oorzaak: geen goede hygiëne en een minder goed afweersysteem. De landen waar het veel voorkomt: Bangladesh, Brazilië Congo, Ethiopië, India, Mozambique, Myanmar, Nepal en Soedan.
Symptomen van lepra
Lepra begint met vlekken op de huid, die jeuken, tintelen of gevoelloos zijn. Delen van het lichaam raken verlamd, handen en voeten gevoelloos. Spieren verzwakken, oren, wangen en neus zwellen op, traanvochtproductie neemt toe of juist af. Wonden, infecties, verlammingen en weefselverlies leiden tot handicaps of blindheid. Niet iedereen krijgt alle symptomen. Lepra moet snel behandeld worden om de gevolgen te voorkomen.
Gevolgen van lepra
Mensen met lepra worden vaak verstoten uit angst voor besmetting, of omdat gedacht wordt dat het een straf van de goden is. Gevolg: geen diagnose, geen behandeling en daardoor krijgen zij handicaps. Lees het verhaal van Mehendra.
Aantal besmettingen
Ieder jaar worden ongeveer 210.000 mensen met lepra geregistreerd, waaronder 18.000 kinderen. Het werkelijke aantal ligt hoger, omdat de ziekte niet altijd gediagnosticeerd of geregistreerd wordt.
Lepra voorkomen
Om lepra te voorkomen geven we vrienden, familie en directe naasten van leprapatiënten preventief medicijne. Als iemand ongemerkt al besmet is, stopt het de lepra in zijn of haar lijf. Onze aanpak om lepra voorgoed te verslaan:
Lepra bestrijden, leprapatiënten herstellen
Duizenden mensen ontvangen van ons medische hulp, hersteloperaties en revalidatie. We geven voorlichting, we trainen medisch personeel en we helpen hun plek terug te vinden in de maatschappij.
Lepra ontdekt
Lepra wordt ook de ziekte van Hansen genoemd, naar de Noorse arts Armauer Hansen. Hij ontdekte in 1873 de bacterie die lepra veroorzaakt.
Lepra geschiedenis maken
Help je mee lepra voorgoed te verslaan? Met jouw actie of gift help je lepra op te sporen, te behandelen en lepraverspreiding te stoppen.